Platform
Kop van 't Zand

''Barcode-idee'' wint pitch Kop van 't Zand!

Afgelopen woensdag hebben de twee teams van de opleiding Bouwkunde van de TU Eindhoven hun pitch gehouden voor de drieledige jury van Platform Kop van ’t Zand, bestaande uit Peter Lubbers (Buro Lubbers), Sonja van der Beek (Gemeente ’s-Hertogenbosch) en Michael Bol (Molenaar & Bol & van Dillen Architecten). Tijdens deze middag hebben beide Multi-groepen, met studenten van verschillende disciplines van de opleiding, hun masterplan gepresenteerd door middel van maquettes, tekeningen en een fysieke presentatie voor de jury, de stakeholders en de omwonenden. Dit alles onder leiding van supervisor Liesbeth van der Pol, voormalig Rijksbouwmeester en eigenaar van DOK Architecten.

De twee groepen hadden zeer uiteenlopende ideeën voor het gebied. De stedenbouwkundige visie van de eerste groep is gebaseerd op een idee van een “barcode”, waardoor vanaf de Dieze veel zichtlijnen ontstaan naar het omringende gebied met transparantie tot gevolg. De tweede groep heeft zich gericht op een “nieuwe kop op het oude zand”. In dit plan is veel aandacht voor duurzaamheid. Niet alleen PV-panelen zijn zorgvuldig ingepast, maar ook de verdiepingshoogte van de parkeergarage is afgestemd op een toekomstige ander functie, met het oog op de afname van het autogebruik in de toekomst. Na de heldere en enthousiaste presentatie, kregen de jury en andere aanwezigen de mogelijkheid om vragen te stellen. De kritische vragen werden duidelijk en zorgvuldig door de studenten beantwoord. Na het juryberaad werden de studenten van beide groepen geprezen om de enorme inspanningen die in zo’n korte tijd hebben geleid tot een ver uitgewerkt plan. De groepen deden niet veel voor elkaar onder, maar natuurlijk kan er maar een de winnaar zijn. Uiteindelijk was het “barcode”-idee van doorslaggevende betekenis waarmee de eerste groep door juryvoorzitter Sonja van der Beek werd uitgeroepen als winnaar.

De plannen van de studenten zijn van grote waarde voor het vervolg van de planvorming voor de Kop van ‘t Zand. De frisse en vernieuwende ideeën uit de studies van de beide groepen zijn goede input voor Liesbeth van der Pol in het proces naar het opstellen van het Masterplan voor de Kop van ’t Zand.

Met dank aan onze juryleden

Peter Lubbers

Eigenaar Buro Lubbers landschapsarchitectuur & stedenbouw

Sonja van der Beek

Afdelingshoofd Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw bij Gemeente ‘s-Hertogenbosch

Michael Bol

Eigenaar Molenaar & Bol & Van Dillen Architecten

Nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, kunt u zich via het onderstaande formulier inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Deze website is met zorg samengesteld. Er wordt een voorbehoud gemaakt voor wijzigingen.
Alle afbeeldingen dienen slechts ter illustratie. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.